Το ΔΙΚΤΥΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Την Τετάρτη 2 Μαΐου,πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πρόσκληση της ομάδας ΠΕΡΙΤΕΧΝΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ του δικτύου μας, επίσκεψη στην ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, από ομάδα μελών και φίλων.
Οι επισκέπτες είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε εξαιρετικά έργα Δυτικοευρωπαίων, Ελλήνων και Κυπρίων ζωγράφων (17ος-20ος αιώνας ) από τις Συλλογές του Ιδρύματος Α.Γ.Λεβέντη, που φιλοξενεί ως τις 3 Ιουνίου η Πινακοθήκη.
Με τη βοήθεια του ξεναγού μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικότερα με τα έργα των μεγάλων δασκάλων του ιμπρεσιονισμού,να κατανοήσουμε την τεχνική του πουαντιγισμού και το εικαστικό της αποτέλεσμα, να νιώσουμε την ένταση των ζωηρόχρωμων πινάκων των φωβιστών.
Την αισθητική αυτή συγκίνηση μετέβαλε σε οικεία χαρά η συνάντησή μας στη συνέχεια με τα έργα των διαμορφωτών της φυσιογνωμίας της ελληνικής τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα.Τα έργα του Παρθένη, του Μαλέα, του Παπαλουκά, του Μόραλη, του Γκίκα στέκονταν απέναντί μας σαν παλιοί γνώριμοι και επιβεβαίωναν την αξία τους και το θαυμασμό μας.
Η περιήγησή μας έκλεισε με τη γνωριμία κυπρίων καλλιτεχνών που με τα έργα τους απέδωσαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων και της φύσης της Κύπρου.
Ο ενθουσιώδης τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε η ικανοποίηση κάποιων λιλιπούτειων της συντροφιάς, έδωσε και στους μεγαλύτερους το έναυσμα να μοιραστούμε σκέψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς κατά την επιστροφή.
Η εκτίμηση της σημασίας του πολιτισμού για τη ζωή μας και η αγάπη μας για τα έργα που τον εκφράζουν είναι βέβαιο ότι θα μας φέρουν σύντομα πολύ κοντά στην οργάνωση μιας νέας εξόρμησης. Περιμένουμε τη συμμετοχή και όσων άλλων το επιθυμούν.
Περίτεχνος Σαρωνικού
Κ. Γ.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s